Olcsó, ingyenes weboldal VS drága weboldal

Semmi nincs ingyen! Pláne nem egy honlap.

Hát aki ezt az elvet vallja, annak valóban. Semmi nincs ingyen kikiáltást skandáló emberkét, bárki bármire megkéri, (felkéri), azt csak és kizárólag pénzért hajlandó és nem is kevésért. Persze ezért cserébe, ha neki van szüksége valamire ezek után természetes, hogy csak pénzért kapja meg!

Végül is melyik a normális hozzáállás?  Vesz az ismerősöm egy lapra szerelt bútort és megkér, hogy menjek át neki segíteni mert én amúgy is értek hozzá, hiszen csak ilyenekből bútoroztam be a lakásomat, közben jót beszélgetünk.

 • ingyen weblap 1: Barátocskám SEMMI NINCS INGYEN! 70.000Ft Kedvezménnyel! A piaci ára 120.000Ft. lenne!
 • ingyen weblap 2: Természetes, hogy átmegyek, maximum jót mosolygok milyen kis ügyetlen is vagy valójában 🙂

Én a második bekezdést preferálom! Arról nem is beszélve, ha tényleg ért hozzá, kb. félóra alatt végzünk is. Ugyanez a helyzet a weboldallal. Amennyiben a kis barátunk valóban ért a weboldal szerkesztéshez (igazából már szerkesztésről nem is beszélhetünk, mert jelenleg szinte mindenki, rendszerint a joomla, drupal, wordpress cms rendszereket alkalmazza és ott csak sablonokat húzogatnak az egérrel, majd másol beilleszt és kész is. Ritka az amikor a forráskódba belenyúlnak. Természetesen a nagyobb és funkcionális és specifikus weboldalakat le kell programozni.) szóval inkább maradjunk a weboldal készítésnél! Akkor a kis barátunknak kb. két óra alatt végeznie kell! Igaz abban az esetben, ha megvannak a képek és szövegek.

 • ingyen weblap 3: Az egy másik történet, ha nem ért hozzá, de megakarja tanulni, autodidakta módon, miközben készíti áhított weboldalunk. Ez már csak a mi döntésünk, hogy támogatjuk ezen elgondolásában, vagy sem.
 • ingyen honlap 4: Fekete bárány! Nyilván annyira ismerjük a kis barátunk, hogy eldöntsük, amit ígér, be is tartja.

Ráadásul! Kis barátunk, ha valóban barátunk és ért hozzá, automatikusan mondja a tapasztalatokon alapuló jó elgondolásait és véleményét. Illetve alapból megcsinál olyan lépéseket, amiket egy fizetett weblap készítésénél külön díjazás ellenében tennének meg, ha egyáltalán észrevesszük.

Konklúzió: Semmi baj nincs az ingyen weboldal készítésével ezekben a formákban.

A kérdés az: Van barátod?

Kikívánkozik belőlem egy történet, ugyanis a SEMMI NINCS INGYEN emberkékkel nem tudok azonosulni.

Egy gyártelep területén volt dolgom. Miközben autóval haladtam a telepen, volt előttem egy macsek, aki nem akart odébb menni. Ahogy közel értem hozzá, az első két lábával elkezdte vonszolni a kis testét! Világossá vált számomra, hogy ezt a macsekot, valami humanoid elütötte és otthagyta megdögleni, egyetemben a telepen dolgozókkal, akik szintén tudtak az esetről, ami pár nappal ezelőtt történt. Rákérdeztem, hogy miért nem vitték orvoshoz?  Az ostoba válasz, senkié a macska miért fizessünk érte, SEMMI NINCS INGYEN! Én sem voltam eleresztve, de az ostobáknál több eszem van és emberségesebb vagyok! Megfogtam a macsekot és beraktam a csomagtartóba és intéztem tovább a dolgokat. Eközben végigtúrtam az internetet, hova tudnám vinni ezt a kis jószágot. Találtam egy alapítványi kisállatklinikát, ahol ingyen elvégezték a műtétet! Mondom ingyen! Az egy másik kérdés, hogy vittem nekik egy zsák kaját és rongyokat, de ez az én döntésem volt és nem kellett volna. Sajnos elkövettük azt a hibát, mivel messze volt az alapítványi klinika, nem odavittük vissza egy kis utóműtétre, hanem egy közeli fizetős klinikára, ahol nem figyeltek rá eléggé, túladagolták az altatót és életét vesztette!

Olcsó weboldal készítése!

Olcsó weboldal készítésének kellene itt jönnie, ha növekvő sorrendet veszünk a weboldal árak tekintetében. De jelen esetben a felsorolás végére teszem.

Nem olcsó ám de drága weboldal!

Miből képződik egy weboldal ára?

 • Az iroda bérleti díjából.
 • Az irodai eszközök bútorok, számítógépek árából.
 • Telefonszámlákból.
 • Az alkalmazottak fizetéséből és járulékaikból.
 • És a nyereség, amiért céget üzemeltetünk.

Ezt a weboldalt készítő cégnek minden hónapban ki kell termelnie!

Ez azt jelenti, hogy minden hónapban legalább x weboldalt el kell készítenie az adott áron. Ha kevesebbet készít, drágábban kell adnia, ha többet készít, drágábban fogja adni, hiszen van rá kereslet.

Fontos! Ha találunk egy weboldal készítőt, akit egy egyszerű weboldal készítésével akarunk megbízni, semmi extra még logó sem, csak tartalom és maximum két oldal. Az ár több, mint 50.000Ft, akkor tegyük fel a kérdést:

 • Milyen rendszert használnak a weboldal elkészítésére? drupal, joomla, wordpress vagy valami sablonos cms rendszert?
 • Nyilván a felsoroltak valamelyike lesz a válasz.

Következő kérdés, még mielőtt az orrunk alá dugnának x sablont, vagy egy linket, ahol sablonokat nézegethetünk.

 • Nekem egyik sablon sem tetszik, de van három azonos rendszerben (cms) weboldal, aminek külön külön részei tetszenek, az többletköltséggel jár -e?

Teljesen mindegy, mi a válasza!

Ugyanis egy hozzáértő, tudja, milyen szerkesztőt kell használnia, hogy megkönnyítse a saját dolgát, a cms rendszeren belül.

 • Az alaprendszer telepítése kb 15 perc.
 • Az ügyfél rámutat akár három weboldalra, hogy neki azokból mely rész tetszik, a szerkesztővel összerakni percek kérdése!

A kapott tartalom beillesztése, kb egy óra, hogy jól nézzen ki. Áttelepítés az ügyfél szerverére kb. fél óra. Ennyi! KÉSZ!

Dolgoztunk vele vele max két órát! 50.000Ft-ért?

Nem vagyok a pénzem ellensége, de a lehúzást nem preferálom!

Még egyszer hangsúlyozom, egy egyszerű alap oldalról van szó, ami jól néz ki!

Persze, ha már galéria is van benne, aloldalak és így tovább, annak az összerakása sok idő. Az egy magasabb árkategória.

Szóval egy alap weboldal elkészítése 10.000Ft-25.000Ft között illenék, hogy legyen!

Nem olcsó ám de drága weboldalhoz még!

A sarki áruházlánci boltban a kilós kenyér ára 310Ft. Kb. öt sorba fér bele a benne lévő kemikáliák felsorolása.

A pékségben 260Ft, kérésre ingyen felszeletelik! Csak lisztet, sót, vizet és élesztőt tartalmaz, ami kell egy kenyérbe!

 • Tényleg az olcsóbb rosszabb minőségű?

Nem tetszik a weboldal!

Hát nekem nem is kell, hogy tetsszen! A megrendelőnek tetsszen! Vegyük észre, hogy ez szubjektív! Nekem magyarázhatja egy Sommelier, hogy ez a világ legjobb bora, amikor nekem nem ízlik. 

Az olcsó weboldal gyenge minőségű!

A hajósboltban egy A4-es csavar 4×20 metrikus. 80Ft.

Egy csavarboltban 11Ft.

Mindenkinek a saját döntése hol vásárol és kitől!

Konkurencia és üzleti intelligencia!

Hajósbolt! Megkérdeztem, miért ilyen cefet drága? Válasz: Mert nem ez a profilunk ezért nem is tartunk nagy választékot, de odébb a sarkon van egy csavar szaküzlet.

Bukott ezen valamit is a hajósbolt? jelen esetemben nem mert nem volt olyan csavarjuk. Más meg egy csavarért vagy elmegy a csavarboltba, vagy nem. De mindenesetre korrekt kereskedelmi hozzáállás!

Konkurencia és üzleti un intelligencia!

Ez az oldal mégiscsak demonstratív oldal és amellett, hogy weboldalak készítésére jött létre, támogatja az új cégek fejlődését. Végignéztem az internetet és készítenek kedvező áron honlapokat és drága honlapokat is.

Ami érdekes, a drága weboldal készítő oldalak, degradálják az olcsó weboldal készítőket 🙂 “hé mán béla csinnájj mán egy vebódat nekem” színónimákkal, meg csak gagyi, meg csak rossz lehet! Érdekes megközelítése a konkurencia kezelésének.

Volt egy nagyobb weboldalakat készítő iroda, akikre rábíztam régebben pár oldalam kezelését, csak kezelését. A programozóknak elég nagy arcuk volt, tény és való, némely dologban ügyesek voltak. Beszóltak, hogy mit akarok ezekkel a weboldalakkal, mert senki nem látogatja (csak pár százan nézegették) Mert bizony ők a profik és nézzem meg az ő oldalukat, ami a fő tevékenysége volt, ezrek nézegetik! Igazat megvallva, kalapot emeltem. Ez igen, ti tudjátok mi az, hogy SEO és optimalizálás! Kb egy hónappal később ránéztem az oldalaimra, hogy frissítem rajta a szövegeket. Valamiért fura volt olvasni a szövegeket! Majd rájöttem, hogy random kifejezések, amik linkek vannak beágyazva a szövegmezőbe, ami a profi iroda webáruházára mutatott. Mi van? És ugyan ezt tették jó pár weboldallal kérdezés nélkül. Hát így könnyű többezres látogatást elérni. Utána pár napig be voltam rekedve 🙂

Ami érdekes és számomra szürreális!

Picit jobban megnéztem és megvizsgáltam a degradáló oldalakat. Az, hogy egy oldal gagyi, vagy nem az szubjektív. Az, hogy funkcionális-e, avagy nem az már objektív. Érdekes megfigyelés volt, hogy ezeken az oldalakon   nagyon sok volt az elütés, karakterkihagyás, helyesírási hibák nem nagyon voltak, mondjuk nem is lehetett, mert hiányoztak a “betk”. Az igazat megvallva ennyi elütési hiba, az már helyesírási hiba. 

Drágán megcsináltatom az oldalt és fura, hogy kevés a látogató, pedig egy kulcsszóra van optimalizálva! Hát nem mindegy, hogy egy adott szó hogy van leírva “keresőoptimalizálás” vagy “keresőotpimalizálás”

Ami fontos, Bárki is készíti weboldalunkat előbb olvassuk el az övét és nyugodjunk bele, ugyanannyi helyesírási hiba lesz a mi oldalunkban, mint az övében! És ez is objektív!

Van egy kedvenc mondásom ezekre a degradáló megnyilvánulásokra! Bicikli effektus. Felfelé teker, lefelé tapos!

Sztori 🙂

Egy ismerősöm megkért, hogy készítsek neki egy honlapot, vagy “holnapot”, persze leszögezte, hogy fizetni akar érte! Mondtam neki, hogy kb. két hónap múlva érek rá. Nem lett volna bonyolult, hat hét oldal, galéria, blog, meg egy kis optimalizálás. Megcsináltam volna neki kb 70.000ft ért.

Igen, de neki sürgős volt és azonnal kellett. Talált magának egy irodát, ahol csak weboldalakat készítettek drupálban, 150.000FT-ért. Mire ráértem “kész is volt” de mondta, hogy ez, meg ez még hiányzik, ülnek rajta. Megnéztem az oldalt, több minden sántított. Gondoltam nem húzom tovább az ismerősöm idegeit elkértem tőle a profi webszerkesztő telefonszámát és felhívtam!

Telefonbeszélgetésem során a “profinak” rávilágítottam egy kisebb banális hibalistára és kértem, hogy ő mondjon egy időpontot, amikorra is ezeket abszolválják.  Hát nem sikerült! Inkább visszautaltak 45.000Ft-ot. Én mondtam az ismerősnek, hogy nem vagyok hajlandó másnak a “szarjában” turkálni és kisilabizálni, mit, hogy csinált. De ajánlottam neki egy emberkét aki drupalban jó és 3000Ft-os óradíjon kihámozta a katyvaszt, ügyesen, miközben azt szajkózta, ennyi idő alatt amennyit szívott, új weboldalt készített volna!

Olcsó weboldal készítése!

A fent leírtak figyelembevételével, láthatjuk, hogy az ellenértékkel készült weboldalak árai relatívak.

Nem az a kérdés, mennyibe kerül a weboldal, hanem, hogy a kialkudott szolgáltatást jó minőségben és funkcionálisan működően megkapjuk!

Egy olcsó weboldal esetén, tegyük fel nyugodtan a kérdést: Miért ilyen olcsó? Esetemben, egyszerű a válasz, mert nincsenek járulékos költségeim, bérleti díj, fizetések,stb…

Kérjünk bátran referenciát!

Hozzáteszem, egy drága weboldal esetében is felhívnám a referenciák között található egy két céget, hogy milyen volt a szolgáltatás? Mindent precízen, ügyesen  és gyorsan csináltak, vagy úgy kellett belőlük kipréselni a megállapodás tartalmát.

Van nagyon sok korrekt weboldalkészítő cég, gyorsak ügyesek, korrekt áron. Ők bizony megmondják az ügyfélnek, ha egyoldalas weboldalt szeretne a kedves Ügyfél, akkor nem ajánlják saját magukat, mert nem erre vannak berendezkedve és csak irreálisan drágán tudnák megcsinálni. Inkább keressen egy kisebb céget, aki erre van ráállva és kedvező áron, a mienk töredékéért elkészíti áhított weboldalát.  Ez korrekt!

Hozzáteszem, ahol professzionális weboldalakat készítenek, ott szerkesztik, azaz leprogramozzák és nem alkalmaznak weboldal készítő alkalmazásokat, drupal, joomla és wordpress sablonokat.

Meg is háborodna egy java, vagy egy php, vagy bármilyen más objektum orientált programozó, ha egy wordpress oldalt össze kéne tennie, két napig csak nézné.

Kezeljük helyi értéken a dolgokat. Olyan céggel állapodjunk meg weboldalkészítés tekintetében, aki számunkra elfogadható áron a kívánt minőséget produkálja.